torstai 11. joulukuuta 2014

Rakennuttaminen - helppoa hommaa?

Sain palautetta että blogista saa hieman ruusuisen kuvan rakentamisesta. Jäin miettimään että varmaan vaikeuksia ei ole tullut kovin tarkkaan kuvattua. Totuushan on se, että projektin meille aiheuttama työmäärä on tullut yllätyksenä. Etukäteen kuvittelimme pääsevämme itse huomattavasti vähemmällä työllä.

Jo suunnitteluvaiheessa aikaa meni todella paljon suunnitelmien läpikäymiseen, toki tähän vaiheeseen kannattaa panostaa, monta juttua muuttui ja parani suunnittelun edetessä.

Kun itse rakentaminen alkoi, yllätyimme siitä  miten valtavan paljon pitää käyttää aikaa ja energiaa omavalvontaan. Vastaava mestari kyllä auttaa asioissa ja käy paikan päällä, mutta ilman meidän lähes päivittäistä rakennuksilla käymistä olisi usea virhe tai puute jäänyt huomaamatta. Esimerkiksi sähkökaapeli oli vedetty väärään paikkaan, yksi oviaukko oli unohtunut, pesuhuoneesta puuttui kokonaan lattiakaivo, koiranpesupisteen hana oli unohtunut laittaa, radonputki oli asemoitu väärään kohtaan jne. jne. Ja ketä tämä hanke kiinnostaisi enemmän kuin meitä itseämme? Senkin vuoksi haluamme käydä paikalla ja olla perillä asioista!

Meillä sateinen elokuu ja savinen rinnetontti teettivät paljon lapiointihommia kun rinne sortui jatkuvasti, vastaavaa kokemusta en toivo pahimmalle vihamiehellekään.

Roskahuolto ja siivoamisen määrä on myös yllättänyt, eli miten paljon rojua ja jätettä kertyy tontille, sen poiskuskaaminen kaatikselle on ollut ihan oma juttunsa.

Aikatauluttaminen, yksi kaikkein vaikeimmista asioista, on myös aiheuttanut päänvaivaa. Kun yksi homma menee pitkäksi, niin se kumuloituu seuraaviin vaiheisiin. Ennakointia on ollut vaikea tehdä kun ei aina tiedä mitä työvaiheita on tulossa ja missä järjestyksessä. Välikätenä toimimista sekä ongelmatilanteiden ratkomista tulee eteen tasaiseen tahtiin.

Stressiä on aiheuttanut se että asiat ovat olleet meille vieraita, budjetissa pysyminen ja jatkuva päätösten tekeminen on vienyt useaan otteeseen yöunet. Rakentaminen on niin intensiivistä että meillä jossain määrin "rakennetaan" 24/7.

Jos jotain tekisimme toisin, niin vuokra-asunto voisi olla lähempänä rakennustyömaata, nyt matkoihin menee aika paljon aikaa. Toisaalta meillä on ihana vuokra-asunto josta olemme todella tyytyväisiä.

Tähän mennessä projekti on ollut hauskaa, haastavaa, raastavaa ja hurjan mielenkiintoista!

Vuoden päästä näitä murheita varmaan tuskin muistaa, eli toivottavasti lopputulos korvaa kaiken!

3 kommenttia:

 1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastasin tähän kommenttiin Johannalle henkilökohtaisesti:-)

   Poista
 2. Juu, kyllä kiitos :D

  VastaaPoista